Haaruitval-online.nl bevat alle informatie over haar, haaruitval, haargroei, kaalheid en oplossingen tegen bijvoorbeeld kaalheid

Haargroeicyclus

img/haar.jpg

Er zit een lange periode van groei in de telkens terugkerende cyclus van elke haarfollikel, daarna volgt een relatief korte periode van rust. De haar zit nog wel vast aan de haarfollikel tijdens de rustperiode maar groeit niet meer. Als de rustfase is afgelopen valt de haar uit en begint er weer een nieuwe cyclus en groeit er weer een nieuwe haar.

Elke haarfollikel heeft een genetische aanleg om een eigen patroon te hebben van groei en rustfase. Naarmate de leeftijd vordert zijn haarfollikels als het ware voorgeprogrammeerd om minder lang te groeien en ze blijven langer in de rustfase. Er zijn 3 fases voor de haargroei cyclus van een haar:

Anagen (groei) fase

Zo wordt de periode van groei van een haarfollikel genoemd. Gemiddeld duurt deze fase voor de haarfollikels op de schedel 3 tot 5 jaar.

Catagen (intermediaire) fase

De haarfollikels maken zich op voor een periode van rust aan het einde van de groeiperiode. De catagen fase is de periode waarin de haarfollikel overgaat van groei- naar rustfase. De gemiddelde tijd dat deze fase duurt is ongeveer één tot twee weken. De diepere delen van de haarfollikels storten in tijdens deze fase.

Na de behandeling

De dag na de behandeling wordt de hoofdhuid nog een keer goed gewassen en er wordt een controle uitgevoerd. Om zwelling van het voorhoofd te voorkomen, kan de patiënt tijdens de eerste week (2 á 3 dagen na de behandeling) manuele lymfedrainage(rustige en zachte massagetechniek ) laten doen door een fysiotherapeut of kinesist. Na de behandeling is het niet verstandig te gaan sporten of andere zware lichamelijke activiteiten te verrichten voor een periode van ongeveer 1 tot 3 weken. Na 10 a 14 dagen word er weer een controle uitgevoerd, en in de 3de, 6de, 9de en 12de maand worden er controles uitgevoerd om het haargroeiproces te volgen. Er is de eerste dagen na de behandeling een speciale nazorg nodig.

Telogen (rust) fase

Dit is de rustperiode voor de haarfollikel. Deze periode duurt gemiddeld tussen de drie en vier maanden, aan het einde van deze periode zullen de oudere haren uitvallen en beginnen er weer nieuwe haren te groeien.

De anagen (groei) fase neemt ongeveer negentig procent (dat is ruim 1000 dagen) van de groeifase van een haarfollikel in. Terwijl de intermediaire (catagen) fase tien dagen en telogen (uitval) fase 100 dagen bij samen slechts tien procent van de cyclus beslaan. Op een gegeven moment is er een punt dat er geen haar groeit, dan is ongeveer tien procent van de haarfollikels in de intermediaire fase. U ziet geen kale plekken ontstaan omdat deze haarfollikels daarentegen willekeurig over de schedel zijn verdeeld.

Haarkleur

Doordat haar gepigmenteerd is kleurt het. De vorming van pigment komt voort uit de omzetting van het aminozuur tyrosine in melanine. Er bestaan twee types melanine: eumelanine (zwart pigment) en pheomelanine (rood/geel pigment). Welke kleur het haar uiteindelijk krijgt, hangt af van welk soort melanine aanwezig is in de haarschors (cortex) en in welke concentratie. U krijgt doorgaans bruin haar door een mengsel van het zwarte met het rode pigment.

De melanineproductie is niet eindeloos daardoor wordt haar tijdens het ouder worden grijs. Bij beiden geslachten komt het voor dat het haar grijs wordt.: grijs haar - in feite kleurloos haar, de haarschachten lijken dan sterk vergroot wel wat op glasvezels - ontstaat doordat het haarzakje geen pigment meer aanmaakt. Het varieert sterk per persoon wanneer de leeftijd van het grijswordingsproces in gang wordt gezet. Het lijkt er wel op dat mensen vergeleken met een generatie terug eerder grijs worden.

Invloed van stress op grijs haar

Grijs haar zou door stress kunnen worden beïnvloed, daar zijn aanwijzingen voor. Als u een lange periode meemaakt van spanning en bezorgdheid kunt u naar verloop van tijd grijze haren opmerken die geleidelijk zullen toenemen in aantal. Verschillende factoren kunnen kunnen de productie van melanine vertragen, bijv ondervoeding, diep verdriet, stress, veel zorgen, wat kan resulteren in grijs haar. Ook kunnen ernstige ziekten de productie van melanine tegenhouden of beïnvloeden. Echter, de wetenschappers zijn tot op heden nog niet in staat de volledige oorzaken van deze verandering in kleur van het haar te verklaren.

Structuur

Ook de structuur van mensenhaar is verschillend. Zo zijn er structuurverschillen tussen kroeshaar van negers, aziatisch haar van chinezen en japanners en haar van blanke europeanen. Het haar van blanke europeanen is fijner van structuur dan het haar van Chinezen. Het haar dat het meeste op de structuur van Europees haar lijkt is het haar van Indiërs. Kappers moeten hier rekening mee houden bij bijvoorbeeld het permanenten, kleuren van het haar en het gebruik van vals haar en haarstukjes.

Kleurspoeling

Dit is een milde, tijdelijke werkzame behandeling om het haar een ander kleur te geven. De producten hechten zich aan de buitenkant van de haarschacht met verf die niet in de haarschacht kan doordringen. Hierbij wordt enkel de kleur van het haar geïntensiveerd en het wordt in de loop van enige weken uit het haar gewassen. Je haar neemt zijn oorspronkelijk haarkleur weer aan. Je kunt goede resultaten bereiken als je nieuwe haarkleur donkerder is dan je natuurlijke haarkleur.

Soms gebruiken ze er ook plantenkleuren voor, bijvoorbeeld henna. Deze laten het haar glanzen en gelden als bijzonder mild. In principe is het zo dat hoe lichter het haar, hoe sterker het effect van kleurspoelingen. Bij geblondeerd haar moet men in ieder geval voorzichtig zijn. In de ruwe, reeds beschadigde, blonde haarstructuur kunnen de kleurpigmenten dieper indringen en laten zich moeilijk uit het haar wassen. Het is bijzonder vaak bij roodtinten het geval. Een geel of oranjekleur na geblondeerd haar kan men door een nieuwe blondering uit het haar verwijderen. Een geelachtig blond wordt door en as-kleurige kleurtint gematteerd. Als je haar minder dan 10% grijs is is het mogelijk om grijs haar te bedekken - natuurlijk tijdelijk, zoals het woord "permanente haarkleur" al aangeeft, is het een tijdelijke kleuring.

Meer volume, meer glans