Haaruitval-online.nl bevat alle informatie over haar, haaruitval, haargroei, kaalheid en oplossingen tegen bijvoorbeeld kaalheid

Welk kapsel past bij welk gezicht?

img/haar.jpg

Als je op zoek bent naar een ander kapsel kan je je ook laten leiden door de vorm van je gezicht. Zo weet je zeker dat je een kapsel kiest dat ook goed bij je past.

(Her)ken je gezichtsvorm

Vaak gaan vrouwen naar de kapper en nemen ze een foto uit een magazine mee en dat kapsel willen ze dan zelf ook omdat ze het zo mooi kapsel vinden. Vaak valt het resultaat dan tegen: slechts bij enkele mensen wordt het resultaat zoals je had verwacht. Vaak is het resultaat niet hetzelfde omdat je een andere gezichtvorm hebt. Ofwel heb je te maken met een bekwame kapper die je meteen meedeelt dat het meegebrachte kapsel niet bij je past. Soms weet hij dan alsnog een kapselvariant uit zijn handen te toveren die enigszins lijkt op dat van de foto, maar dan aangepast aan jouw haartype en gezicht. Ofwel – in het slechtste geval – neemt je kapper na een kleine aarzeling de schaar ter hand om een coupe te voorschijn te toveren die in de eerste plaats helemaal niet lijkt op het voorbeeld en in de tweede plaats allesbehalve bij jou past. Je bent met andere woorden een desillusie rijker...

Kies een kapsel dat goed bij je gezichtvorm past, dat is een veel beter idee. Het enige wat je dan moet doen is de vorm van je gezicht bepalen, accentueer dan de positieve kanten van je gezicht en de minder positieve kanten camoufleer met je kapsel.

Hoe ga je te werk?

  • Maak een strakke paardenstaart in je haar of doe een haarband om, zodat je haren niet meer in je gezicht vallen en je de vorm van je gezicht exact kunt bepalen.
  • Observeer je gelaat nu grondig.
  • Kijk in de eerste plaats naar de globale vorm van je gezicht.
  • Vergelijk dan de breedte van je voorhoofd met de breedte van je kaaklijn.
  • Schat daarna de ruimte tussen en langs je ogen in.
  • Rond af met je jukbeenderen: hoe uitgesproken zijn deze?

Kapseltips voor een ovaal gezicht

Ben jij een van de gelukkige dames met een ovaal gezicht? Doorgaans beschouwt men een ovaal gelaat als de meest aantrekkelijke gezichtsvorm vanwege de uitgebalanceerde vorm ervan. Een ovaal gelaat is iets breder ter hoogte van de jukbeenderen in vergelijking met de kaaklijn of het voorhoofd, en wat puntiger naar de kin toe.

Heb je een ovaal gezicht, dan hoor je bij de lucky few die alle kanten op kunnen met hun haar. Wat dacht je van een kort kapsel, een lang kapsel met een niet te zware froufrou of een bob al dan niet in laagjes geknipt? Het kan allemaal... Verberg je aantrekkelijke gezichtsvorm niet en haal je haren uit je gezicht. Je zal bijvoorbeeld heel goed staan met een paardenstaart of een opgestoken kapsel. Zo leg je het accent op de bovenkant van je kapsel en niet op de kaaklijn.

Kapseltips voor een vierkant gezicht

Eigen aan een vierkant gezicht is een breed voorhoofd in combinatie met een brede kaaklijn. Je gezicht oogt bijgevolg breed en hoekig, iets wat je met het juiste kapsel gemakkelijk kan camoufleren.

Ga voor een kapsel dat gebruik maakt van ronde vormen en gebogen lijnen, en vermijd kapsels met harde hoeken en rechte lijnen. Verzacht je breed voorhoofd bijvoorbeeld met een lichte, speelse pony of een haarlok, of verleng het optisch zonder pony. Ook aan de wangen kies je best voor enkele speelse effecten, zoals een krul. Krullen en golven maken je gezicht wat ronder, terwijl steil haar de lijnen nog harder doet uitkomen. Ook laagjes verzachten de lijnen van je gelaat. Qua haarlengte sta jij redelijk goed met kort haart tot over de oren en middellang haar; lang haar flatteert je minder, een bob daarentegen die tot onder de kin geknipt is, is de beste keuze voor jouw gezichtsvorm. Beklemtoon de bovenkant van je kapsel en niet de zijkant, zodat je gezicht langer lijkt. Je mag dus gerust voor volume gaan aan de bovenkant van je hoofd, maar niet opzij! Vermijd ten slotte middenscheidingen.

Kapseltips voor een rond gezicht

In tegenstelling tot dames met een vierkant gezicht hebben types met een rond gezicht geen last van scherpe hoeken, meer nog, kijk je naar kaaklijn en voorhoofd dan is er veeleer sprake van zachte hoeken. Dat komt omdat een rond gezicht breder is ter hoogte van de jukbeenderen, waardoor het ongeveer overal even breed is.

Bij een rond gezicht komt het erop neer je gezicht langer te laten lijken. Dat doe je met een kapsel dat langer is dan kinlengte. Eventueel kan een korte coupe, maar dan moet je wel je gezicht vrijlaten en de haren naar achter leggen. Verder dien je het bolle te camoufleren. Dat betekent een kapsel met laagjes, een asymmetrische coupe of een snit waarbij volume bovenaan het hoofd wordt toegevoegd zonder het volume aan de zijkanten te beïnvloeden, zodat je gezicht langer lijkt. Kies voor een zijdelingse pony of haarstrengen, zo versmal je je gezicht.

Vermijd grove krullen die je gelaat boller doen ogen. Ook erg korte kapsels zijn niet jouw ding als je een rond gezicht hebt. Zeg ook nee tegen middenscheidingen en lange pony’s die je ronde gezicht alleen maar benadrukken.

Kapseltips voor een rechthoekig gezicht

Heb je een smal, hoekig gezicht, dan spreken we van een rechthoekig of langwerpig gezicht. Vrouwen met deze gelaatsvorm hebben vaak een lang gezicht en een hoog voorhoofd, al dan niet met een lange hals.

Kies een kapsel dat het langwerpige van je gezicht afzwakt. Voeg daarom volume toe aan de zijkanten van je hoofd. Kies bijvoorbeeld voor een kort of een halflang kapsel dat in laagjes geknipt is. Ook wat krullen of golven langs weerszijden van je hoofd kunnen een oplossing bieden, maar vermijd dikke krullen die je gezicht te breed maken. Een te lang voorhoofd camoufleer je met een pony of haarlok. Let alleen op met korte pony’s die je gezicht langer maken dan het in werkelijkheid is. Ook lang haar heeft dit effect bij vrouwen met een rechthoekig gezicht.

Blijvend mooi en gezond haar? Klik hier

Meer volume, meer glans