Haaruitval-online.nl bevat alle informatie over haar, haaruitval, haargroei, kaalheid en oplossingen tegen bijvoorbeeld kaalheid

Haarstructuren

img/haarschets.jpg

Haren zijn uitgerekte “gekeratiniseerde” structuren. Deze speciale proteïne zorgt ervoor dat het haar bestand is tegen duwen en trekken. Deze proteïne zorgt ook voor de opbouw van onze nagels. Keratine is een grote molecuul, zoals veel andere proteïnen in het lichaam, die is opgebouwd uit kleinere eenheden genaamd amino-zuren. Deze amino-zuren zijn s amengevoegd in een soort van ketting, zoals kralen aan een snoer. Per persoon is het verschillend wat voor diameter een enkele haarvezel heeft. Gemiddeld ligt de waarde tussen 0.05 tot 0.09 millimeter. De epidermis is de buitenste laag van de huid. Elke haar komt uit een soort deukje uit de epidermis. De haar heeft twee gedeeltes: de haarfollikel en de haarschacht.

De haarfollikel

De kern waar de haar uitgroeit wordt ook wel 'haarfollikel' genoemd. Dat bevindt zich in de vetlaag van de schedel en ziet eruit als een soort schaaltje, het is echt een minuscule kleine kern. De haar-bol, ook wel 'bulb' genoemd is het terminale gedeelte van de haarfollikel wat verankerd in de huid is. De haar-bol is de structuur die gevormd is door actief groeiende cellen. Vanuit deze cellen worden lange, fijne en cilindervormige haarvezels geproduceerd. Het pigment dat verantwoordelijk is voor het produceren van de zichtbare haarkleur zijn hier in de haar-bol aanwezig waar speciale cellen aanwezig zijn. Dit pigment wordt melanine genoemd en de cellen die de melanine produceren heten de melanocyten. De receptoren voor de mannelijke hormonen (androgenen), bevinden zich in de cellen van deze structuur.

De dermal papilla bevindt zich in de basis van elke haarbol, die een 'bosje' bloedvaten bevat. Voor de voeding van de groeiende haren is dit essentieel. De haarfollikels worden in de huid bedekt met interne en externe wortel-hoesjes (hulsjes). De externe wortel (root) huls van een haarfollikel loopt gelijk tot in de epidermis. In de directe omgeving van de haarfollikel zijn enkele klieren. De vetachtige klier is de belangrijkste van deze klieren die de natuurlijke olie, het sebum produceert, die geeft het weer glans en bescherming.

De haarschacht

De haarschacht is het gedeelte van het haar dat zichtbaar is boven de huid. De haarschacht is opgebouwd uit dode cellen die zijn omgezet in keratine en ander bindend materiaal, samen met hele kleine hoeveelheden water. Daarom ervaren we geen pijn als we geknipt worden.

De haarschacht is opgebouwd uit drie lagen. Medulla is de binnenste laag van de haarschacht. Alleen bij erg lang en dik haar wordt dit gezien. Cortex is de middelste laag en is die is opgebouwd uit keratine-vezels. en is opgebouwd uit keratine-vezels. De cortexlaag van de haarschacht bepaald de kracht/sterkte, de kleur en de samenstelling van een haarvezel. Cuticle is de buitenste laag van de haarschacht. Deze dunne en kleurloze laag is opgebouwd uit 6 tot 10 elkaar overlappende aparte laagjes van lange cel-overblijfsels, dienen als bescherming van de cortex.

Blijvend mooi en gezond haar? Klik hier

Meer volume, meer glans